Seniorklubben 

Seniorlunch med underhållning.

Vid Odd Fellows seniorklubbs senaste sammankomst bjöds på högklassig underhållning följt av en välsmakande älggryta.


Det var före detta länsrådet Björn Sandborgh, som sjöng visor och berättade skrönor. De flesta inslagen hade sin uppkomst ur den värmländska bygden.


Sandborgh, själv uppfödd i Gräsmark, startade sitt program med en egen tonsättning av en dikt av Axel Fritiofsson, kallad "Bygda mi". Därpå följde tonsatta dikter av Oscar Stjerne och fler värmländska poeter uppblandat med historier och skrönor till åhörarnas stora förnöjelse.

  

Trubaduren hann också med att uppmana till besök på Finnskogens kulturcentrum i Torsby och att stödja Frödingsällskapet med ett medlemskap.


Avslutningsvis framförde Sandborgh den kända visan "Erk du, Maja du" till text av Gustaf Fröding.

Seniorklubbens ordförande och kock Ove Grässjö framförde lyssnarnas tack och Sandborgh belönades med livliga och långvariga applåder.


Karl Wickström

Foto: Ove Grässjö


Bilder från seniorutflykten 2013-05-28.

Seniorträffen 2012-10-31.

Rapport från Odd-Seniorernas vårutflykt den 30 maj 2012.

Som traditionen bjuder anordnar seniorklubben med Ove Grässjö som förste tillskyndare och arrangör en resa för att markera vårterminens slut. Årets tur blev en endagstripp väster ut.


Redan klockan sju skedde avresan från planen utanför COOP. Innan deltagarna äntrade bussen, bjöds de på en värmlandssandwich och kaffe. En sådan sandwich består av en rejäl skiva grovt matbröd och en generös skiva hackkorv toppad med rödbets-skivor.

Med på färden var inalles trettiofyra bröder, varav fyra från Karlskoga och en från Karlstad.

Vi passerade Vålberg och strax innan Grums tog vi oss norrut och passerade bland annat Lars Magnus (LM)Ericssons födelsehem, vidare över Skasåsbron upp efter västra sidan av Glafsfjorden förbi Sölje, Glava, Älgå och Sulvik, passerade den vackra sjön Ränken med berget Ränkesnipa, fram till Koppom.


I Koppom hade Ove beställt en riklig frukost till bröderna på en bygdelokal och tillika beredskapsmuséum, benämnt ”Beredskapsåra”. I köket huserade en kvinna som en gång i tiden hade jobbat som laboratris här på Kristinehamns sjukhus. Namnet på henne har gått mig förbi.

Ordföranden i hembygdsföreningen presenterade samlingarna från beredskapen och visade en film, som var inspelad i trakten och som visade mobiliseringen i början av fyrtiotalet.Från Koppom styrde bussen mot Åmotfors, varifrån Rv61 tog oss upp via Morokulien till Magnor. Här gjordes ett besök på glashyttan, där viss verksamhet fortfarande bedrivs. Vid vårt besök jobbade ett arbetslag med att tillverka skålar med centrifugal-metoden i blått glas. En hel del alster från hyttan pryder numer flera brödrahem.


Strax efter tretton lämnade vi Magnor och vände åter till hemlandet i riktning mot Arvika. Vid Bysjön strax innan staden gjordes halt och bröderna bjöds på en vindrink som aperitif innan bussen angjorde Olssons Brygga för intagande av lunch. Måltiden var förbeställd och serveringen skedde utan longörer och till allas belåtenhet.


Direkt efter lunchen stod ett besök på fordonsmuséet på programmet. En rik samling av gamla bilar beundrades och de flesta i ett prima skick. Bland rariteterna kan nämnas Sonja Heines raka åttacylindriga Cordcab, som skänktes till henne av hennes beundrare. En Marmon från trettiotalet brunlackad, med 16 cylindrig motor tilldrog sig också vår uppmärksamhet. De i Arvika utvecklade sportbilarna Indigo 3000 fanns representerade i ett exemplar, liksom en Humber från 1903 och en av Per Eklunds tävlingsbilar, bland mycket annat i bilväg. En trappa upp var ett stort antal motorcyklar utställda exempelvis en Husqvarna från 1914 och många TT-cyklar från olika tidsepoker. För den motorintresserade entusiasten torde fordonsmuseet med alla sina unika objekt vara en sann guldgruva.


Efter besöket på muséet ställdes färden utefter Rv61 mot hemstaden.

Ett stopp gjordes emellertid vid Brunskogs Hembygdsgård på Skutboudden, där Gammelvala firas varje sommar. Här bjöds bröderna på kex med dessertost som tilltugg till en vindrink.


Vid nittontiden var resenärerna tillbaka i Kristinehamn nöjda med dagens upplevelser och säkert med en uppskattande tanke till Ove Grässjö, som svarat för resans program och planläggning, vilket genomfördes på ett alldeles utmärkt sätt.

Odd-Seniorernas vårutflykt. 30 maj 2012.

Vi färdas i gemensamturistbuss som utgår från Coop Forums personbilsparkering, Kristinehamn.

Samling kl 06.50. Bussen avgår kl. 07.00.


Färdplan: Vi åker västerut, tar av mot ”Pilgrimsleden”, följer Glafsfjordens västra strand, fram till Sulvik,

(Karl XII västligaste insjöhamn) vidare förbi Hovdane, för att komma fram till Koppom och BEREDSKAPSMUSEET, väl framme serveras vi frukost. Därefter guidad visning av museet.


Så drar vi vidare för ett litet utlandsbesök. Åker till Glasbruket MAGNOR GLASS AS, för att se på tillverkningen och göra ev. glasinköp.


Uppsittning ”Vi reser oss igen” och åker mot Arvika, anlöper Restaurang OLSSONS BRYGGA och intager lunch.


Mätta och förhoppningsvis nöjda så långt, blir det besök med guidad visning på ARVIKA FORDONSMUSEUM.


Avfärd mot Kristinehamn och hemma igen omkring Kl. 18.30.


Pris per person inkl. bussresa, inträdesavgift frukost, lunch. 560:


Bindande anmälan och betalning, senast 21 maj till Ove Grässjö.

Före logesammanträdet 15 maj, kan betalning göras till undertecknad. Jag finns på ”Odd” från kl. 18.00.


Med vänlig hälsning Ove Grässjö, SENIORKLUBBEN.


P.S. Telefon 0550/82201. Eller anteckna Dig på anmälningslista uppsatt på ”Odd” i Kristinehamn

Besök på husbilslandet.

På inbjudan från Husbilslandet genomförde OF-seniorerna det sedvanliga besöket på Husbilslandet onsdagen den 25 april. Värdparet Eva-Clara och Ingvar Pettersson bjöd på en mycket välsmakande lunch, vilken naturligtvis fick deltagarnas stora gillande.

Den nybyggda utställningshallen med stor rymd och spännvidd och i ljusa färger imponerade på gästerna liksom alla förnämliga husbilar i utställningen.


Under träffen informerade Inger Zidaric från kommunens omvårdnadsförvaltning om dess arbete och stöd till ensamkommande flyktingbarn och barn, som lever under svåra ekonomiska omständigheter. Som stöd till denna verksamhet överlämnade seniorklubbens talesman Ove Grässjö en av seniorerna insamlad penningsumma på kr  4 400:- till förvaltningen, med löfte om att få en återrapportering hur penningmedlen har brukats. Dessutom överlämnades en blomma som tack för informationen.


Under träffen informerade Inger Zidaric från kommunens omvårdnadsförvaltning om dess arbete och stöd till ensamkommande flyktingbarn och barn, som lever under svåra ekonomiska omständigheter. Som stöd till denna verksamhet överlämnade seniorklubbens talesman Ove Grässjö en av seniorerna insamlad penningsumma på kr  4 400:- till förvaltningen, med löfte om att få en återrapportering hur penningmedlen har brukats. Dessutom överlämnades en blomma som tack för informationen.Brödralogen nr 80 Gustaf Fröding Kristinehamn